De module van de bestellingen is de meest uitgebreide van allemaal. Ze werd speciaal ontworpen voor bedrijven die zonder voorraad willen werken. Daarom kan men hier niet spreken over inkomende- of uitgaande bestellingen. Het is de combinatie van de twee. Deze module bevat niet enkel de bestellingen zelf, maar eveneens de bijbehorende orderbevestiging en verzendingsnota.

Wanneer uw klant bij u een bestelling plaatst, kan je de velden 'Klant' en 'Leverplaats' reeds invullen. Op uw beurt bestel je die artikels dan weer bij uw leverancier. Deze drie velden bevatten allemaal ID's uit het klantenbestand. Je kan ze zelf invoeren, en dan staan ze in het rood indien onbekend, of in het zwart indien bekend. Je kan ook op de zoekfunctie (...) achteraan die velden klikken om een lijst te krijgen waaruit je kan kiezen.

Daarna heb je 5 tabbladen om in te vullen. In het tabblad "Algemeen" heb je de leverancierscode. Dit is een letter waarmee je een bepaalde leverancier of groep van leveranciers kan kenmerken. Daarmee kan je later bv. een lijst opvragen van alle bestellingen met een bepaalde leverancierscode.

In het tweede tabblad zet je de inhoud van de bestelling. Dit zijn o.a. het aantal en de eenheidsprijs. Met dit systeem van bestellingen, kan je zowel uw aankoopprijs (bij uw leverancier) als uw verkoopprijs (aan uw klant) invoeren. De beide nettoprijzen worden automatisch berekend, en zouden te zien zijn wanneer je naar rechts zou scrollen.

Naar analogie met de uitgaande facturen heb je hier ook de mogelijkheid om artikels met een uitgebreide beschrijving in te geven. Het enige verschil is, dat het scherm hier niet zichtbaar wordt door een vinkje in 'Multi-line editor' te verwijderen, maar door het derde tabblad te selecteren.

Op het vierde tabblad heb je nog een slottekst die onderaan op de bestelbon kan uitgeprint worden.

Aangezien de goederen niet bij u terecht komen, maar uw leverancier ze ineens brengt naar de leverplaats van uw klant, zijn er nog twee extra formulieren nodig. Het vijfde en laatste tabblad bevat de gegevens voor de 'Orderbevestiging' en de 'Verzendingsnota'.

 

Printouts

Als alles ingevuld is, kan deze module 3 verschillende printouts genereren:

1. De bestelling:

De bestelbon wordt verstuurd aan uw leverancier. Het is voor u een uitgaande bestelling. Ze bevat de naam van uw leverancier, de artikels, de aantallen en de eenheidsprijzen (aankoopprijs).

2. De orderbevestiging:

De orderbevestiging wordt naar uw klant gestuurd. Het is een bevestiging van de inkomende bestelling die u van hem ontvangen hebt. Ze bevat de naam van uw klant, de artikels, de aantallen en de eenheidsprijzen (verkoopprijs).

3. De verzendingsnota:

De verzendingsnota geef je ook aan uw leverancier. Deze vergezelt de goederen naar de klant. Ze bevat de naam van de klant, de leverplaats, de artikels en de aantallen. Prijzen worden hierop niet vermeld. Uw leverancier hoeft immers niet te weten aan welke prijs jij je artikels doorverkoopt.


Terug naar het hoofdmenu. Terug naar het hoofdmenu.