Om uw eigen facturen aan te maken, gebruik je de module ‘uitgaande facturen’.

Uitprinten van uw factuur doe je met de knop ‘Afdrukken’, bovenaan, nadat je de gewenste factuur hebt aangeklikt in de lijst. Dit kan eveneens door ‘Bestand + Afdrukken’ te selecteren in het menu. In de proefversie werd één bepaalde layout geactiveerd, maar er zijn ook andere layouts mogelijk. Vaak worden facturen uitgeprint op briefpapier met voorgedrukt logo en firmagegevens. Wanneer een factuur betaald werd, kan je dit ingeven door in de lijst op de rechter muisknop te drukken, en ‘Ontvangsten’ te selecteren in het snelmenu.

Wanneer je een nieuwe factuur aanmaakt, is 'Factuur' de default waarde. Je zou hier ook 'Creditnota' kunnen kiezen. Tegenwoordig worden alle facturen in EUR gemaakt. Daarom neemt hij EUR als default. Onze oude munt staat er ook nog steeds bij voor de facturen die vroeger werden ingegeven. Het selecteren van de klant gebeurt op dezelfde wijze als in de inkomende facturen.

Door het vinkje te verwijderen in het vak ‘Multi-line Editor', krijg je een heel scherm voor slechts één item. Je kan een hele tekst ingeven als beschrijving van dat ene item. De aantallen en bedragen zijn ook hier beschikbaar ... alleen in een andere layout. De lijnen die u leeg laat vooraan of achteraan deze beschrijving worden als zodanig uitgeprint.

Ook de uitgaande factuur kan aan een bestelling gekoppeld worden door het veld 'Onze verzendingsnota' in te vullen 1. Zo kan je later in een rapport controleren of er geen bestellingen geweest zijn, die je nog niet gefactureerd hebt. Het invullen van dat veld 'Onze verzendingsnota' heeft nog andere voordelen. De uitgaande factuur die je wil maken, zal eigenlijk dezelfde gegevens bevatten die ook op de inkomende bestelling terug te vinden zijn (klant, aantal, prijs, beschrijving, ...). Wanneer je dus zeker weet dat er een goed ingevulde bestelling bestaat, kan jij je de moeite besparen om dit nog eens allemaal terug in te typen. Creëer een nieuwe, lege factuur en vul gewoon het veld 'Onze verzendingsnota' in. De rest wordt automatisch overgenomen en ingevuld.


1 Het is de combinatie van een bestelbonnummer en de leverancierscode (zie in de beschrijving van de module 'bestellingen'). Wanneer bv. het bestelbonnummer = "02/1234" en de leverancierscode = "M", schrijf je "02/M1234" in het veld 'Onze verzendingsnota'.

Terug naar het hoofdmenu. Terug naar het hoofdmenu.